GATE (Graduate Aptitude Test in Engineering) Architecture and Planning (paper code: AR) General Knowledge (GK)

 For GATE (Graduate Aptitude Test in Engineering) Architecture and Planning (paper code: AR) General Knowledge (GK) questions typically cover a wide range of topics. These can include current affairs, historical and cultural knowledge related to architecture, as well as other general knowledge topics that could be relevant to the field. Here’s a sample set of GK questions and answers from past GATE Architecture exams to give you an idea of what to expect. I'll include a mix of topics based on past trends.


Sample GK Questions for GATE Architecture

1. Who is considered the 'Father of Modern Architecture'?

a) Louis Sullivan
b) Frank Lloyd Wright
c) Le Corbusier
d) Walter Gropius

Answer: c) Le Corbusier

2. Which of the following is a UNESCO World Heritage site?

a) Victoria Memorial
b) Qutub Minar
c) Akshardham Temple
d) India Gate

Answer: b) Qutub Minar

3. Which of these architectural styles is associated with the Renaissance period?

a) Gothic
b) Baroque
c) Neoclassical
d) Palladian

Answer: d) Palladian

4. Who is the architect of the Taj Mahal?

a) Shah Jahan
b) Ustad Ahmad Lahauri
c) James W. Ferguson
d) Pierre L'Enfant

Answer: b) Ustad Ahmad Lahauri

5. Which of the following is a major feature of the Bauhaus movement?

a) Ornamentation
b) Functionality and simplicity
c) Neo-classical proportions
d) Baroque symmetry

Answer: b) Functionality and simplicity

6. Which country is home to the famous ancient site of Petra?

a) Egypt
b) Jordan
c) Greece
d) Turkey

Answer: b) Jordan

7. The concept of "Form follows function" was coined by which architect?

a) Ludwig Mies van der Rohe
b) Frank Lloyd Wright
c) Louis Sullivan
d) Charles-Édouard Jeanneret-Gris (Le Corbusier)

Answer: c) Louis Sullivan

8. In which city would you find the famous "Colosseum"?

a) Paris
b) Rome
c) Athens
d) Istanbul

Answer: b) Rome

9. Who designed the Guggenheim Museum in New York City?

a) Frank Gehry
b) Frank Lloyd Wright
c) Zaha Hadid
d) Le Corbusier

Answer: b) Frank Lloyd Wright

10. Which of the following is the largest architectural style that dominated Europe during the 12th to 16th century?

a) Romanesque
b) Gothic
c) Baroque
d) Rococo

Answer: b) Gothic

11. What is the term for the triangular space at the top of a column or between columns in classical architecture?

a) Pediment
b) Frieze
c) Spandrel
d) Entablature

Answer: a) Pediment

12. Which of these buildings is an example of "Brutalism"?

a) Sydney Opera House
b) The Barbican Centre
c) The Parthenon
d) The Leaning Tower of Pisa

Answer: b) The Barbican Centre

13. Which famous Indian building is an example of Indo-Saracenic architecture?

a) Red Fort
b) Gateway of India
c) Rashtrapati Bhavan
d) Lotus Temple

Answer: b) Gateway of India

14. Which of the following is a traditional Japanese architectural feature?

a) Dome
b) Shikhara
c) Pagoda
d) Minaret

Answer: c) Pagoda

15. The famous 'Crystal Palace' was designed by which architect?

a) Joseph Paxton
b) Richard Rogers
c) Frank Gehry
d) Norman Foster

Answer: a) Joseph Paxton

16. Which country is the origin of the traditional building style "Feng Shui"?

a) Japan
b) South Korea
c) China
d) India

Answer: c) China

17. In which city is the famous architectural landmark, the Eiffel Tower, located?

a) London
b) Rome
c) Paris
d) Berlin

Answer: c) Paris

18. What is the primary material used in the construction of the Great Pyramid of Giza?

a) Limestone
b) Granite
c) Marble
d) Sandstone

Answer: a) Limestone

19. The 'Pantheon' in Rome is an example of which architectural style?

a) Roman
b) Greek
c) Renaissance
d) Gothic

Answer: a) Roman

20. Which of the following is the main feature of the "International Style" in architecture?

a) Use of bright, bold colors
b) Ornate decorations
c) Functionality and minimalism with the use of steel and glass
d) Historicism

Answer: c) Functionality and minimalism with the use of steel and glass

21. Which famous Indian architect designed the modern city of Chandigarh?

a) Raj Rewal
b) Charles Correa
c) Pierre Jeanneret
d) Pierre L'Enfant

Answer: c) Pierre Jeanneret (and Le Corbusier)

22. Which architectural term refers to a curved structure that spans an opening?

a) Column
b) Arch
c) Beam
d) Truss

Answer: b) Arch

23. The famous St. Peter's Basilica is located in which city?

a) Venice
b) Florence
c) Vatican City
d) Paris

Answer: c) Vatican City

24. What type of architectural style is the "Art Deco"?

a) Classical
b) Ornate and decorative
c) Futuristic
d) Brutalist

Answer: b) Ornate and decorative

25. In which Indian city is the 'Sanchi Stupa' located?

a) Bhopal
b) New Delhi
c) Varanasi
d) Lucknow

Answer: a) Bhopal

26. Which is the main feature of the "Deconstructivism" style of architecture?

a) Symmetry and order
b) Fluid forms and fragmentation
c) Classic proportions
d) Minimalist design

Answer: b) Fluid forms and fragmentation

27. Who designed the Sydney Opera House?

a) Zaha Hadid
b) Frank Gehry
c) Jørn Utzon
d) Norman Foster

Answer: c) Jørn Utzon

28. Which of the following buildings was designed by the famous architect Frank Gehry?

a) The Parthenon
b) The Guggenheim Museum in Bilbao
c) The Taj Mahal
d) The Sydney Opera House

Answer: b) The Guggenheim Museum in Bilbao

29. The Leaning Tower of Pisa is located in which country?

a) Italy
b) France
c) Spain
d) Greece

Answer: a) Italy

30. What does the term "Sustainability" in architecture refer to?

a) Using traditional methods and materials
b) Minimizing the environmental impact of buildings
c) Maximizing building height
d) Ensuring buildings last for centuries

Answer: b) Minimizing the environmental impact of buildings

31. Which of these is NOT a component of the Classical Orders of Architecture?

a) Doric
b) Ionic
c) Corinthian
d) Gothic

Answer: d) Gothic

32. The "Fallingwater" house was designed by which architect?

a) Ludwig Mies van der Rohe
b) Frank Lloyd Wright
c) Walter Gropius
d) Charles Eames

Answer: b) Frank Lloyd Wright

33. Which Indian city is famous for its "Lotus Temple"?

a) Kolkata
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Bangalore

Answer: c) New Delhi

34. Which period is associated with the development of Gothic architecture?

a) Ancient Greece
b) Ancient Rome
c) Middle Ages
d) Renaissance

Answer: c) Middle Ages

35. Who is considered the pioneer of "Urban Planning" in India?

a) Charles Correa
b) Pierre L'Enfant
c) Le Corbusier
d) Jawaharlal Nehru

Answer: a) Charles Correa

36. Which structure is an example of Byzantine architecture?

a) Hagia Sophia
b) Parthenon
c) Colosseum
d) Eiffel Tower

Answer: a) Hagia Sophia

37. In architecture, what does the term "Facade" refer to?

a) The interior space of a building
b) The external front of a building
c) The main structural system of a building
d) The roof design of a building

Answer: b) The external front of a building

38. Which of these materials is commonly associated with "Vernacular Architecture"?

a) Glass
b) Steel
c) Mud and bamboo
d) Concrete

Answer: c) Mud and bamboo

39. What is the primary purpose of "Thermal Insulation" in modern architecture?

a) To increase aesthetic value
b) To improve the acoustics
c) To reduce the loss of heat and energy consumption
d) To prevent water leakage

Answer: c) To reduce the loss of heat and energy consumption

40. Which famous Indian monument was built during the Mughal Empire?

a) Qutub Minar
b) Red Fort
c) India Gate
d) Gateway of India

Answer: b) Red Fort

41. The term "Renaissance" in architecture refers to the revival of the classical styles of which civilization?

a) Egyptian
b) Roman
c) Indian
d) Mesopotamian

Answer: b) Roman

42. Which of the following architectural forms is characterized by a circular building?

a) Dome
b) Amphitheater
c) Rotunda
d) Arch

Answer: c) Rotunda

43. Which of the following is the principal architectural feature of a "Gothic" cathedral?

a) Domes
b) Large windows with stained glass
c) Horizontal lines
d) Symmetrical design

Answer: b) Large windows with stained glass

44. What is the key feature of the "Neo-Classical" architectural style?

a) Ornamental excess
b) Return to Greek and Roman principles
c) Use of modern materials like steel and glass
d) Use of sharp angles

Answer: b) Return to Greek and Roman principles

45. What was the main feature of the "Arts and Crafts" movement in architecture?

a) Heavy ornamentation
b) Simplicity and honesty in materials
c) Use of modern industrial materials
d) Urbanization

Answer: b) Simplicity and honesty in materials

46. The famous Indian architect, Charles Correa, is best known for his work in which city?

a) Delhi
b) Chennai
c) Mumbai
d) Pune

Answer: c) Mumbai

47. Who coined the term "Architecture as the Mother of all Arts"?

a) Leon Battista Alberti
b) Frank Lloyd Wright
c) Louis Sullivan
d) Le Corbusier

Answer: a) Leon Battista Alberti

48. Which is the most famous structure designed by the architect Antoni Gaudi?

a) Alhambra
b) Sagrada Familia
c) Eiffel Tower
d) St. Peter's Basilica

Answer: b) Sagrada Familia

49. The famous "Alhambra" is located in which country?

a) Spain
b) Italy
c) Greece
d) Turkey

Answer: a) Spain

50. What is the primary focus of "Sustainable Architecture"?

a) Use of historical materials
b) Environmental impact and energy efficiency
c) Use of modern technology
d) Maximizing space and height

Answer: b) Environmental impact and energy efficiency

Post a Comment

0 Comments